Will Smith se je za klofuto Chrisu Rocku opravičil, a preteklosti vendarle ne more spremeniti. Ne še. 
O tem sem razmišljal ob spremljanju letošnjih tehnoloških novosti podjetja Nvidia. Ta že nekaj let ni več samo proizvajalec grafičnih kartic, ampak tudi vedno večji igralec na področju umetne inteligence, znanstvenih raziskav in novih programskih rešitev na podočju 3d simulacij. 
Podjetje je predstavilo izboljšano NeRF orodje, poimenovano Instant NeRF. Tehnologija s pomočjo nevronske mreže obdela 2d fotograije in poustvari 3d prostor. Vse to pa se zgodi le v nekaj sekundah.
video: NVIDIA Instant NeRF ©NVIDIA
Čeprav bi Will Smith v MIB neprijeten dogodek enostavno izbrisal, mi je najbolj v spominu ostal njegov film Državni sovražnik. Poglejte si neverjetno podobnost z Instant NeRF tehnologijo. (Sam sem ob ogledu doživel dejavu, da sem to nekje že videl).

video: Enemy of the state © Touchstone Pictures.

Še pred kratkim je bilo za skeniran 3d generiran model potrebno zajeti več 100 fotografij. Z generiranjem instant NeRF mreže pa sedaj potrebujemo samo 4 fotografije. 

Tehnologija je sicer malce drugačna, kot običajno 3d skeniranje, saj pridobljeni rezultati niso klasični 3d modeli, točke v prostoru tako niso nujno točke v 3d modelu. To se lepo pokaže, ko skušamo 3d model opazovati z zornega kota, ki se zelo razlikuje od zornih kotov posnetih fotografij. 

Uporaba instant nerf tehnologije tako verjetno še ni najprimernejši način za preoblikovanje in nadgrajevanje obstoječih izdelkov, kot to počnemo v startupu No number, čeprav imamo nekaj stičnih točk. Iz digitaliziranega stopala skušamo pridobiti  podatke, ki nam pomagajo generirati virtualno kopito, ki ga uporabimo za izdelavo obutve.

slika 1 podatkovno podprta obutev po meri © No number

Bi pa tehnologija lahko potencialno zanimala podjetja v turistični in arhitekturni stroki, kot je slovensko pojetje Arctur. Virtualna rekonstrukcija arhitekture bi lahko postala interaktivna oblika izobraževanja in zabave. Si predstavljate, da bi z nekaj starimi fotografijami kulturnih znamenitosti lahko zgenerirali virtualno 3d prostorsko okolje preteklosti? Okolje bi nato povezali s tehnologijo obogatene mešane resničnosti in uzrli bi prvi pravi virtualni časovni stroj. 
slika 2 koncept obogatene mešane resničnosti Ljubljane © Google earth, freepik, Stare fotografije in razglednice Ljubljane 
Res je, da bi bili v takšem navideznem okolju samo opazovalci preteklosti.  Morda bo naslednji preboj umetne inteligence narejen prav v Sloveniji. Če bo Will Smith skušal spremeniti preteklost, pa bo moral na pravi časovni stroj oziroma Skynet še nekaj let počakati.